Eğitim süresi iki gün olup; tamamen uygulamalı soru çözümü, hesaplamalar, ortam değerlendirilmesi ve kullanılan ekipmanların ex-proof uygunluğunun nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda uzmanlaşmaya yönelik eğitim programını içermektedir.
Eğitimin İçeriği
-
1.Gün
-
(İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, ATEX Direktifleri, Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik, Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik, Standartlar(TSE EN 60079-10-1/2, NFPA 499:2013, NFPA 654:2006, NEC500 ve diğerleri), IECEx Hakkında Bilgilendirme, Zone ve division karşılaştırılması)
-
Yangın Ve Patlama Mekanizması, Sebepleri, Korunma Önlemleri
-
(Detonasyon, deflagrasyon,flashback, jet fire, bleve, tutuşturma kaynakları, korunma yöntemleri vb. tanım ve açıklamalar)
-
Patlayıcı Ortamlarda Alınacak Organizasyonel Ve Teknik Önlemler
-
(Patlayıcı ortam oluşumunu engellemeye yönelik, Kıvılcım kaynaklarını yok etmeye yönelik, Patlamanın etkilerini azaltmaya yönelik vb.)
-
Gaz, Sıvı Buhar Patlamaları, Tehlike Bölge Sınıflandırması ve Uygulamalı Örneklerin Çözümü
-
(EN 60079 10-1 standardına göre boşalma kaynakları, hava değişim sayısı, kalıcılık süresi, zon genişliği, zon sınıfı vb. tanımlanması ve hesaplanması)[Taslak 60079-10-1/2013 içeriğinde yer alan heaplama kolaylıkları ve değerlendirmeler hakkında bilgilendirme]
-
Patlama Etkilerinin Değerlendirilmesi
-
(TNT Patlama Eşdeğer Endeksi, Mesafelere göre oluşan patlama basıncının insan ve yapı üzerindeki etkilerinin hesaplanması)
-
Faydalı Link ve Programların Kısa Tanıtımı
-
(Muhtemel patlayıcı ortam değerlendirmelerinde kullanılabilecek programların içeriği hakkında bilgilendirme)
-
Ulusal ve Uluslararası Mevzuat
-
-
2. Gün
-
Toz Yangın/Patlama İlişkisinin Değerlendirilmesi (Tutuşabilir Toz, hibrit karışım, toz sınıflandırması, Kst değerinin belirlenmesi, tutuşturma kaynakları, toz patlama parametreleri vb.)
-
Toz Bölge Sınıflandırması ve Uygumalı Örneklerin Çözümü (EN 60079-10-2, NFPA 499:2013, NFPA 654:2006 standartlarına göre boşalma kaynakları, zon genişliği, zon sınıfı vb. belirlenmesi ve değerlendirilmesi) [Taslak 60079-10-2/2012 içeriğinde yer alan değerlendirmeler hakkında bilgilendirme]
-
Patlayıcı Ortamların Dow F&EI Endeksine Göre Sınıflandırılması (Özelliklede Tozlu Ortamlar için alan sınıflandırılması
-
Patlamadan Korunma Dokümanının İçeriği (Patlamadan korunma dokümanında olması gereken bilgiler)
-
Esnek Ara Yığın Taşıyıcıları (FIBC)
-
(Tehlike bölgesine uygun FIBC seçimi)
-
Exproof Ekipman Etiketlemesi ve Tehlike Bölgesine Göre Ekipman Seçimi
-
(Kategori I, Kategori II, Kategori III, CE vb. etiketlemelerin anlamları)
-
IP Koruma Kodları (Tozlu, rüzgarlı, sulu vb. ortamlarda seçilecek IP koruma kodlu ekipmanlar)
-
Eğitim süresi 2 gündür. Katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır. Ancak bu süre oluşacak özel grupların isteği üzerine artırılabilir veya azaltılabilir.
Kişi Başına Eğitim Maliyeti: 750₺
BİREYSEL OLARAK TALEP EDİLMESİ HALİNDE ÖZEL DERS VERİLİR.