İş Güvenliği Nedir?
İş sağlığı güvenliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmekte olan bir meslek türüdür. İş güvenliği uzmanları, iş yerinde yürütülen faaliyetler süresince iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atabilecek durumların engellenmesi gibi görev ve sorumlulukları üstlenmiştir.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi alma hakkında sahip olan meslek dalları:
-
Mühendislik fakültesi mezunları.
-
Mimarlık fakültesi mezunları.
-
Fen edebiyat fakültelerinden fizik, kimya, biyoloji bölümü mezunları.
-
Teknik öğretmenler.
-
İş sağlığı güvenliği programı mezunları.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?
İş güvenliği sertifikası almak isteyen adaylar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafınca düzenlenen eğitimden geçmeli ve uzmanlık sınavından yeterli puanı kazanmalıdır. Bu sertifikayı isteyen kişiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen kamu ya da özel eğitim kurumları veya üniversitelerde uygulamalı eğitim programına katılmalı, sonrasında bakanlık tarafınca yılda iki kez yapılan uzmanlık sınavına girmelidir.
Yetkili kurum veya kuruluşlarda en az 220 saatlik eğitim alıp, 100 üzerinden değerlendirilen İSG Sınavından 70 puan almalı. Böylece bakanlık tarafından sertifika alma hakkı kazanılır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası Alma Şartları?
-
Kanunlara göre daha önce hiç iş güvenliği uzmanlığı sertifikası almamış kişiler, sadece C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alabilirler. Önce kurslara giderek iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alıp ardından sınavdan geçer puan kazanmaları gerekir.
-
Çalışma Bakanlığı’nın aşağıdaki birimlerinde çalışmış kişiler ve iş sağlığı ve güvenliği programında doktora, yüksek lisans yapmış kişiler istisnai durumlardan faydalanabilir. Kişiler aşağıdaki şartları karşıladığı durumlarda A veya B sınıfı sertifikası alabilirler.
A Sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alabilecek olanlar:
-
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası ile en az 4 yıl fiilen görev yaptığını belgeleyebilen kişiler A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine katılarak yapılacak sınavdan başarı ile geçenler,
-
Mühendislik veya mimarlık fakültelerinden mezun olan, teknik elemanlardan iş sağlığı ve güvenliği programında doktorası olanlar,
-
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü veya bağlı birimlerde en az on yıl görev yapan mühendis veya mimarlık mezunları ve teknik elemanlar,
-
İş sağlığı ve güvenliğinde müfettiş yardımcılığı süresi ile en az on yıl görev yapmış kişiler A sınıfı sertifika alabilirler.
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alabilecek olanlar:
-
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasıyla an az üç yıl fiilen görev yaptığını belgeleyebilecek ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılıp sınavdan geçer not alan mühendislik veya mimarlık mezunları,
-
İş sağlığı ve güvenliği alanında teftişlik görevi alan mühendislik, mimarlık lisans programlarından mezun kişiler ve teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, bakanlık kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süreleri on yıl görev yapan müfettişler, B sınıfı uzmanlık eğitimine katılarak geçer not alırsa B sınıfı sertifika alabilir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilecek olanlar:
-
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılıp yapılan sınavda başarılı olan mühendislik ve mimarlık mezunları ile teknik elemanlar,
-
İş sağlığı ve güvenliği alanında teftişlik görevi yapan mühendislik, mimarlık programlarından mezun kişiler ve teknik eleman olan iş müfettişleri hariç bakanlıkla ilgili kuruluşlarda müfettiş yardımcılığı süresiyle en az on yıl görev almış müfettişlerden C sınıfı uzmanlığı eğitimine katılanlar C sınıfı uzmanlık sertifikasına sahip olabilirler.
Yani uzmanlık sertifikasını, durumlarına göre bazı kişiler doğrudan alabilir, bazı kişiler yapılan sınavlarda başarılı olmaları dahilinde alabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu Kaç TL?
İSG Kurs Fiyatları dönemsel olarak değişkenlik göstermektedir. Bir KARiYER ENSTiTÜSÜ™ Markası olan BULUT AKADEMi™ olarak siz değerli adaylara en uygun fiyat ve ödeme şekli sağlıyoruz. Bilgi almak için hemen formu doldurun ve sizi arayalım.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? Maaşı?
A sınıfı grubu, bu sektörde en tehlikeli yerlerde çalışmaktadır. Bu nedenle aldığı zamlar ve aylık sabit ücreti diğer gruplara göre daha yüksektir.
2023 yılındaki A sınıfı iş güvenliği uzman maaşı 8500 TL ile 21120 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? Maaşı?
İş güvenliği uzmanları işin tehlikesine göre gruplara ayrılmışlardır. B sınıfı iş güvenliği uzmanları az tehlikeli ya da tehlikeli olan iş grubunda hizmet verir. B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı ortalama 8500 TL ile 15250TL aralığındadır.
C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimdir? Maaşı?
Hizmet verdiği firmadaki kişilerin iş güvenliği ve sağlığından sorumlu kişilerdir. Kanuni düzenlemelerce yalnızca az tehlikeli iş yerlerinde çalışabilir. Bu kapsamda C sınıfı bir iş güvenliği uzmanının aldığı ücret 2023 yılı için en yüksek 11.250 TL, en düşük 8.500 TL'dir.
.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
6331/3,30, 3146/2,12. 29.12.2012 / 28512. Son Değ. 16/4/2020